Espanyolország
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
 
Menü
 
Városok, szigetek
 
Penélope Cruz
 
Szótár
 
 
Antonio Banderas
 
Rádió
 
Musica:)

 

 

 

 

 

 
Ahol spanyol a hivatalos nyelv
 
Vissza a főoldalra
 
Tölts le zenéket
 
"Ha mindig pontosan tudod, mit akarsz, a legjobb esetben is csak azt kaphatod meg az élettől.”
 
 Pablo Picasso
 
cursor
A bikaviadal

A spanyol bikaviadal


Bár a bikaviadal jellegzetes spanyol intézmény, a legrégebbi írásos emlékek Kréta szigetéről származnak az i. e. II. évezredből. Akkoriban azonban még az ember volt az áldozat és nem a bika. Később a Római Birodalomban is küzdöttek gladiátorok bikákkal.
Spanyolországban az XVI. századig a bikaviadalok inkább lovagi tornákra emlékeztettek, melyeken a bikákat lóhátról lándzsával illett az örök vadászmezőkre juttatni. Az 1700-as évek közepe óta azonban nyilvános szórakozási, társadalmi eseménnyé vált Spanyolhonban. A "játék" mai koreográfiájának kialakulása VII. Ferdinánd uralkodásához köthető, aki 1830-ban megalapította Sevillában a Királyi Bikaviadal Iskolát. Az akkoriban kialakított keret- és szabályrendszer lényegében azóta sem változott.

 
Egy bikaviadal nem mond semmit annak, aki nincsen tisztában a szabályokkal. A corrida ugyanis tánc, nemcsak vak mészárlás. A bikát nem több, mint 20 perc alatt kell megölni, az elnök gondosan ügyel arra, hogy a felvonások megfelelő ütemben kövessék egymást, és az előadást a közönség nehogy unni kezdje.

"A lényeg, hogy a bikát mindig szemből kell megközelíteni"


A szereplők

A viadal kezdetét trombitaszó és dobpergés jelzi. Ekkor vonulnak be az arénába a corrida szereplői, a bikákat leszámítva, amelyeknek-akiknek csak később van jelenésük. A sor elején egy lovas fickó, az alguacil halad. Ő képviseli a helyi hatalmat, ő fogja átvenni a bíráktól a bikák kapujának kulcsát. Utána három matador és csapata következik. Minden matadort két banderillero követ, ők az első számú segédek, akikből egyszer szintén matador lesz.

A segédeket kisebb csapat követi: a puntillerok adják meg a kegyelemdöfést a bikának, miután az már képtelen felállni, a picadorok – lovasok, lándzsákkal és segédeik, a monosabiok. A sort a mulillák zárják, akik háromlovas fogatukkal a bika holttestét távolítják el az arénából. Ha mindenki felvonult, nyílhat a kapu, és beléphet az első bika.


A koreográfia

Egy standard bikaviadal – vagy ahogy a spanyolok mondják: corrida de toro – alatt hat bika pusztul el három matador keze által; a koreográfia évszázados. Minden matadornak 20 perce van egy bikára, ennyi idő alatt kell kiismerni a több mázsás állatot, hogy aztán szabályosan le lehessen szúrni.

A picador és páncélozott lova
A corridában minden mozdulat művészetnek számít, függetlenül attól, hogy azt a bika vagy egyik toreador teszi meg. Mikor a bika berohan az arénába, hátán egy szalaggal, ami tenyésztőjének kilétét fedi fel, először az egyik segéd veszi kezelésbe: egy kis köpönyegforgatással bolondítja, hogy a matador megfigyelhesse, hogyan reagál. Ezután az elnök fehérzsebkendős jelzésére a picadorok következnek, elkezdődik az első felvonás, a primer tercio.


Két picador lóhátról gyengíti a

bikát, aki akár kutya a macskát, utálja a lovakat, és egyenesen nekiront a ló páncéllal védett oldalának. Mivel a lovak szeme le van takarva s így nem is tudják, hogy mi történik, nem futamodnak meg, hanem ellenkező irányba dőlve állják a támadást, miközben a picador lándzsájával a bika vállizmait gyengíti, hogy a későbbiekben minél lennebb tartsa a fejét. A primer tercio alatt a matador és segédei időről-időre tesztelhetik az állatot, mennyire gyengült le, és ha akarják, kérhetik az elnököt, hogy zsebkendője lebegtetésével jelt adjon a második felvonáshoz.

A secundo tercio a banderillerok ideje. 75 cm-es, színes papírral díszített, horogvégű banderillákat szúrnak a bika hátába, három alkalommal kettőt-kettőt. A lényeg, hogy a bikát mindig szemből kell megközelíteni, és megfelelő magasságból a vállába szúrni a banderillákat. E harmadnak az a szerepe, hogy a picadorok által lelassított bikát újra támadásra kész állapotba hozzák. Mivel ez a leglátványosabb, ez a harmad szokott a közönség kedvence lenni. A tercer tercio az utolsó,


A cél: szíven szúrni a bikát
és egyben legfontosabb felvonás.

A matadornak ekkor kell megmutatnia művészetét, és egyre közelebb kerülnie a bikához, miközben az fokozatosan fárad. A bika és matador közti párbaj olyan, mint egy tánc, ahol az egyik fél nem járt balettiskolába. Mikor a matador elérkezettnek látja az időt, kardját a bika vállai közé kell szúrnia úgy, hogy az elérje az állat szívét. Ehhez azonban az szükséges, hogy a bika lába minél közelebb legyen egymáshoz.

A szúrás azonban nem mindig pontos. Ilyenkor a bika csak összeesik, a segédek dolga, hogy megadják a kegyelemdöfést. Ez azonban nem minősíti a matadort, akinek nem az a feladata, hogy megölje a bikát, hanem hogy uralkodjon fölötte és kedve szerint irányítsa. A harc végén az elnök egy vagy két zsebkendő-lobogtatással jelzi, hogy a matador a bika egy vagy mindkét fülét kapja-e meg, annak függvényében, hogyan szerepelt.

Ahogy az igazán művészi matadorból, ugyanúgy a kitartó bikából is lehet sztár, akit sokáig fognak emlegetni a lapok, és persze dicsérik majd tenyésztőjét, utódai küzdelmére pedig ezrek lesznek kíváncsiak – a matadorok pedig megtiszteltetésnek fogják érezni, hogy megküzdhetnek velük.

 

 
 
Óra

 
Naptár
2021. Július
HKSCPSV
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
<<   >>
 
Spanyol foci
 
David Villa-Valencia CF
 
Linkek a focihoz
 
Xavi Hernandez-FC Barca
 
Linkek
 
Iker Casillas-Real Madrid
 
Gracias:)
 

látogató van itt 
Videók
 
Video klippek
 
Irány Spanyolország:)
 
Utazási irodák
 
Szállás foglalás
 

  "...legjobb ha az objektív valóságot gondosan összehajtogatjuk, mint egy lepedőt, és egyszer s mindenkorra elzárjuk a szekrénybe..."

Pablo Picasso


Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Egy párkapcsolati elemzés,összehasonlítás,segít abban, hogy harmonikus, biztonságos döntést hozzál, felelõsen és idõben!    *****    A születési horoszkóp olyan információkhoz juttat, amelyek fontosak, fejlõdésünkhöz,valamint, egészségünk megtartásához!    *****    and i know now that this world will never be enough    *****    Rendeld meg születési horoszkópod és a 3 éves ajándék elõrejelzésed, nagyon sok segítséget kaphatsz a továbbiakhoz!!!!!!    *****    Rendkívül részletes személyiség és sors analízis + 3 év elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Rendeld meg most! Kattints    *****    "A mágia se nem rossz, se nem jó. Csak az a fontos, mire használod." - SZEREPJÁTÉK    *****    KONOHA.HU - Naruto és Shippuuden rajongói oldal és fanfiction. - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Vannak ésszel megmagyarázhatatlan dolgok. Ilyen a halál, a mágia és a végzet. FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK, mert játék az élet :)    *****    Vannak ésszel megmagyarázhatatlan dolgok. Ilyen a halál, a mágia és a végzet. - FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK, mert játék az élet    *****    SKAM - SKAM France (S08) - wtFock (S05) - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM    *****    "amit Ava Morris akar, azt Ava Morris megkapja, még holtában is"    *****    "a varázslat mindig megköveteli az árát"    *****    "Más kérdés, vajon milyen sokáig lehet mindkét végén égetni ugyanazt a gyertyát, mielõtt teljesen leég."    *****    "Az Elsõk bástyaként állnak a város lakói és az õket fenyegetõ természetfeletti csapások között."    *****    Cameron Ward, a mosoly mögött rejtõzõ ármány. Csak ne feledd: jobb, ha sosem fordítasz hátat neki. - canon karakter    *****    Üdvözlöm! Tetõ felújítás elött áll? Nem találta meg a megfelelõ szakembert? Nézze meg a weboldalam! Ács-Tetõfedõ mester    *****    THE HANDMAID'S TALE - Egy szerepjáték a Szolgálólány meséjének világában - THE HANDMAID'S TALE    *****    FRPG, különleges történetek, számtalan választható karakter, önálló cselekményszálak, lelkes csapat. Csatlakozz!