Espanyolország
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
 
Menü
 
Városok, szigetek
 
Penélope Cruz
 
Szótár
 
 
Antonio Banderas
 
Rádió
 
Musica:)

 

 

 

 

 

 
Ahol spanyol a hivatalos nyelv
 
Vissza a főoldalra
 
Tölts le zenéket
 
"Ha mindig pontosan tudod, mit akarsz, a legjobb esetben is csak azt kaphatod meg az élettől.”
 
 Pablo Picasso
 
cursor

Antonio Banderas


A spanyolországi Malagában élő Banderas házaspárnak két fia volt, José Antonio Dominguez 1960. augusztus 10-én született, öccse, Francisco két évvel később. A tanárnő mama és a rendőr papa gondosan nevelték a gyerekeket, s a Franco-rezsim elnyomása alatt élő országban arra tanították őket, hogy önerejükből kell boldogulniuk. Persze, a szülők mindenben segítették a fiúkat, Antonio például profi futballista akart lenni. Tehetséges játékos volt, ám 14 éves korában eltörte a lábát, s ez véget vetett álmainak. A szereplés vágya azonban tovább dolgozott benne, s amikor 1979-ben megnézte Milos Forman Hair című kultuszfilmjét, rájött, hogy a színészetben is legalább annyi örömet lehet találni, mint a labdarúgásban.


Találkozás Almodóvarral

Első igazi amerikai filmje a Desperado
Bár szülei nem helyeselték, beiratkozott a főiskola drámatagozatára, majd néhányadmagával összehoztak egy vándortársulatot, és utazgatni kezdtek az országban, kisvárosokban az utcán tartottak előadásokat. Bár gyakran feküdt le éhesen, Banderas élvezte a vándorélet minden percét. 1981-ben visszatért Madridba, elment egy meghallgatásra a nemzeti színházba, ahová fel is vették. A kezdő színész fizetése azonban meglehetősen alacsony volt, ezért napközben pincérkedett, és fotómodellként is dolgozott.
Egyik kiváló alakítása után Antoniót bemutatták a radikális fiatal filmrendezőnek, Pedro Almodóvarnak. A két művész hamar egy hullámhosszra került, a rendező a spanyol filmművészet arculatának átformálását tervezte, s ebben Banderasban lelkes támogatóra talált. Több sikeres filmet forgattak együtt, bár némelyik nagy vitákat is kiváltott. Az 1982-es Laberinto de pasiones (Szevedélyek labirintusa) például abszurd szexkomédia, főszereplői transzvesztiták, punk rockerek és nimfomániások...

Rámenős, tehetséges, abberált?

Evita Madonnával
Antonióra más rendezők is felfigyeltek, így José Luis Garcia Sánchesszel és Luis Josep Comerónnal is forgatott. Azonban csak Almodóvár 1998-as mozija, az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén hívta fel a nemzetközi közönség figyelmét Banderasra, aki még egy filmet készített Almodóvarral, a Kötözz meg és ölelj meg!-et, amelyben zavart elméjű férfit játszott, aki elrabol egy drogfüggő pornósztárt, s az ágyhoz kötözve tartja egészen addig, amíg a nő bele nem szeret.
A színészt nem zavarta, hogy ez már a sokadik aberrált figura, akit életre kelt a filmvásznon, melegeket is minden gond nélkül eljátszott, s cseppet sem érdekelte a szóbeszéd, miszerint esetleg ő is a saját nemét kedveli. Rámenős volt és tehetséges, a többi nem számított.

Tom Hanks szeretője

Kísértetház, Winona Ryderrel
Valószínűleg éppen a rámenősség fogta meg Arne Glimcher amerikai rendezőt, aki főszerepet ajánlott neki A mambó királyai című filmjében, de ezzel nagy kockázatot vállalt. Nem elég, hogy a fiatal színész szinte ismeretlen volt az Egyesült Államokban, de ráadásul egy szót sem beszélt angolul. Miután megkapta a szerepet, Antonio vett egy mély lélegzetet, beiratkozott a Berlitz nyelviskolába, s a tanárok segítségével fonetikusan megtanulta az egész szöveget. A mozi mérsékelt sikert aratott, de a latinos temperamentumú fiatalemberre más rendezők is felfigyeltek, Jonathan Demme Philadelphia - Az érinthetetlen című filmjében a főszereplő Tom Hanks szeretőjét alakította. Igen, megint egy meleg figurát formált meg, s nem tartott attól, hogy a homoszexualitás iránt Spanyolországnál kevésbé toleráns Amerikában elveszti a respektusát. Ez nem is történt meg, s további jó szerepeket kapott, amelyekben sokkal komplexebb figurákat keltett életre. A Kísértetházban forradalmárt játszott, aki belezúg két nőbe, őket Glenn Close és Winona Ryder alakította, az Interjú a vámpírral című filmben Tom Cruise és Brad Pitt mellett az Armand nevű vérszívót formálta meg, a Miami rapszódiában Mia Farrow szeretője volt.

Szerelem Melanie-val

Hárman nem, de ők ketten pár maradtak
Első igazi amerikai főszerepét a Desperadónak köszönheti, Robert Rodriguez filmje az kis költségvetésű sikerfilm, az El Mariachi folytatása volt, s hasonló sikert aratott. Banderas filmjei közül érdemes még megemlíteni a Sylvester Stallone rendezte Bérgyilkosok című akciófilmet is, mivel eddigi az Egyesült Államokban forgatott mozijai megmutatták, hogy olyan rendkívüli tehetségről van szó, aki képes belebújni bármilyen figura bőrébe, szexis, és Cyranóhoz hasonlóan képes kigúnyolni önmagát.
1995 elején, a Hárman párban című vígjáték forgatása során ismerkedett meg Melanie Griffith-szel, s hamarosan terjedni kezdtek a pletykák Hollywoodban, hogy nemcsak a filmvásznon lettek partnerek, hanem a magánéletben is közel kerültek egymáshoz. Antonio mindenesetre felbontotta nyolc éve tartó házasságát, felesége első szerelme volt, Ana Leza, majd rajongóinak megdöbbenésére oltár elé vezette a nála három évvel idősebb, kétszeresen elvált, gyermekes anyát. Banderas szülei is meglepődtek, de aztán kénytelenek voltak elfogadni fiuk választását, főleg, mert egy évvel később megszületett a kislányuk, Stella del Carmen.

Egyetlen fegyvere az ökle volt

Ilyen a boksz: Woody Harrelsonnal
Banderas továbbra is szorgalmasan dolgozott, az Evitában Madonna oldalán Che Guevaraként dalolt, majd abban a szerencsében volt része, hogy az általa régen tisztelt színész, Anthony Hopkins partnere lehetett a Zorro álarcában. A Michael Chrichton természetfölötti thrilleréből készült a 13. Harcos új rajongókat szerzett Banderasnak, ugyanis ebben egy X. századi emberevő szörnyet keltett életre.
A színész úgy érezte, ideje megpróbálkozni a rendezéssel is, a Tűzforró Alabama a hatvanas években játszódik, egy déli bombázóról szól, aki keresztülvándorol az országon, hogy valóra váltsa álmát: sztár akar lenni Hollywoodban. A főszerepet Melanie Griffith játszotta. Antonio ezután a testedzésre koncentrált, ugyanis az Ilyen a bokszban Woody Harrelson partnereként keményen öklözött. - Minden reggel ötkor keltünk. Először futottunk, mindig ott volt egy utánfutó, súlyzókkal, homokzsákokkal és minden szükséges felszereléssel. Valószínűleg ez volt a legkeményebb fizikai tréning, amint valaha is keresztülmentem. Az előkészületek során nemcsak azt tanultuk meg, hogyan mozog egy bokszoló, hanem azt is, miként gondolkodik, milyen a pszichológiája annak, aki nekimegy egy másiknak a ringben. A Zorróra való felkészüléshez képest az volt a különbség, hogy itt nem volt más fegyverem, csak az öklöm. Ráadásul ha hiteles filmet akarunk csinálni, akkor meg kell ütnöm az ellenfelemet, s állnom kell az ő ütéseit is - nyilatkozta a színész.

Szerelmeskedés a vásznon Angelina Jolie-val

Végre egy vígjáték, Kémkölykök
A filmdráma után vígjáték következett, a Kémkölykökben Banderas titkosügynököt alakított, s a színésznek nemcsak vonzó megjelenésére, de komikusi képességeire is szükség volt. - Egy kipróbált szerepet kellett kicsit más módon eljátszanom - mondta. - Legjobban azt szeretem ebben a filmben, hogy a gyerekek az igazi hősei. Ha más gyerekek meglátják Carment és Öcsit, részt akarnak majd venni a kalandjaikban. Szerintem ez a gyerekfilmek készítésének a titka, meg kell ragadni a képzeletüket.

Eredendő bűn
Az eredendő bűnben viszont Banderas és partnere, Angelina Jolie keveset bízott a nézők képzeletére. Az izgalmas thrillerben a partnerek szerelmi jelenetei felkeltették a nej, Melanie Griffith gyanakvását, de a friss házas Jolie megnyugtatta, hogy imádja a férjét, Billy Bob Thorntont, s ha valakivel inkább ágyba bújna, az Melanie lenne... A színésznő reakciójáról nem érkeztek hírek,
A színésznő reakciójáról nem érkeztek hírek,
viszont egyre több olyan pletyka kezdett terjedni, hogy baj van a házasságukkal. Ezek talán tévesnek bizonyulnak, hiszen a házaspár nemrégiben vásárolt hatmillió dollárért egy luxusingatlant a coloradói Aspenben. Banderas ezek szerint nincs pénz szűkében, hiszen 20 millió dollárt utasított vissza, amikor nem vállalta el a címszerepet a második Zorro-filmben. - Nem akarok nagyon gazdag lenni - nyilatkozta. - Inkább más dolgokra koncentrálnék, például a színházra.
2002 áprilisában a latin-amerikai filmfesztiválon Antonio Banderas nagy elismerésben részesült, ugyanis megkapta az Anthony Quinn-díjat, amelyet ő vehetett át elsőként a filmművészetben nyújtott teljesítményéért.
Következő filmje, a Kémkölykök 2. nem igényelt különösebb színészi tehetséget, de Banderas kétségtelenül jól érezte magát a Cortez család fejeként, és azért, mert szerinte Robert Rodriguez rendező világa életkortól függetlenül mindenkit megragad.
A Frida című, Frida Kahlóról, a híres mexikói festőnőről szóló filmben - aki nem elég, hogy a texasi határ túloldalán élt és alkotott, de kommunista, mozgássérült, biszexuális és bajszos is volt - Banderas David Alfaro Siqueiros festőművészt alakítja.

Mexikói figurák

Ballistic: Lucy Liuval
A Ballistic - Robbanásig feltöltve című film forgatásának megkezdése előtt Antoniónak komoly edzéseket kellett folytatnia. A filmben Jeremiah Ecks FBI-ügynököt alakítja, aki a Sever fedőnevű, Lucy Liu által alakított ügynökkel együtt ered egy halálos fegyver nyomába. Eck és Sever eleinte ellenfelek, de hamarosan kiderül, hogy a veszélyes ellenféllel szemben csak egymásban bízhatnak…
Majd jött a Volt egyszer egy Mexikó című mozi, és nem volt kérdés, ki alakítja a Mariachit, sem Rodriguez, sem Antonio Banderas számára. - Ha Robert azt mondaná, ugorjak a kútba, valószínűleg gondolkodás nélkül megtenném a kedvéért - nyilatkozta Banderas. - Eddig csaknem hatvan filmben játszottam, de folytatást egyedül Robert kérésére vállaltam. Ez a hatodik közös munkánk, és én valamennyiért hálás vagyok neki. Kivétel nélkül élménygazdag, gyümölcsöző munkák voltak. Talán a közös anyanyelv teszi: akárcsak Pedro Almodóvarral, félszavakból is megértjük egymást Roberttel.

Három dimenzióban - és színpadon

Volt egyszer egy Mexikó: Salma Hayekkel
Ez történt a Kémkölykök 3-D: Game Over forgatásán is, e filmben Antonio hagyta érvényesülni a „kölyköket”, ő pedig jól szórakozott az apa - ezúttal nyúlfarknyi - szerepében.
A filmezés mellett a színész kirándulást tett a színpadra is. A Broadwayn a Nine című musicalban szerepelt, énekelt és táncolt olyan sikerrel, hogy Tony-díjra nevezték - az egész produkció egyébként tizenként jelölést kapott. Banderas bevallotta, hogy egy kicsit tartott a színpadi szerepléstől, bár Spanyolországban régebben gyakran lépett a világot jelentő deszkákra. - Elsőre megrémültem attól, hogy dalra kell fakadnom a színpadon. Otthon az ember persze énekel, de csak szórakozásból. Aztán a színpadon figyelni kell a zenekarra, a partnerekre, és két és fél órán keresztül koncentrálni arra, hogy minden rendben menjen...
Már bemutatták következő filmjét, az Imagining Argentinát, amely 1976-ban Buenos Airesben játszódik. Banderas Carlost alakítja, akinek újságíró felesége a sorozatos eltűnések ügyében nyomoz, amelyekért a hatóságok a felelősek, bár a kormány tagadja ezt. Egy nap Carlos arra ér haza, hogy Cecíliát elvitte a rendőrség…- Szerencsére ma már ez csak filmen történhet meg - kommentálta a történteket a színész. - Legalábbis remélem - tette hozzá. Banderas másban is reménykedik, nevezetesen abban, hogy Cy Coleman új musicaljében a Broadwayn eljátszhatja Napóleon szerepét, továbbá készül első rendezésére, a legendás spanyol kalifáról, Boabdilről akar filmet forgatni…
Banderas következő filmje szintén kosztümös lesz, a Neil Jordan által rendezett alkotás a XV. századi Itáliában játszódik. A Borgia című filmben Ewan McGregor lesz Cesare Borgia, Christina Ricci játssza Lucreziát, és jelentős szerephez jut még Banderas mellett Jean Reno és John Malkovich is.


Antonio Banderas ismertebb filmjei:

A matador (Matador, 1986)
Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén (Mujeres al borde de un ataque de nervios, 1998)
A fehér galamb (La Blanca Paloma, 1989)
Kötözz meg és ölelj meg! (Atame!, 1990)
A mambó királyai (The Mambo Kings, 1992)
Philadelphia - Az érinthetetlen (Philadelphia, 1993)
Kísértetház (The House of the Spirits, 1993)
Interjú a vámpírral (Interview with the Vampire, 1994)
Miami rapszódia (Miami Rhapsody, 1995)
Négy szoba (Four Rooms, 1995)
Bérgyilkosok (Assassins, 1995)
Óvakodj az idegentől (Never Talk to Strangers, 1995)
Desperado (Desperado, 1995)
Hárman párban (Too Much, 1996)
Evita (Evita, 1996)
Zorro álarca (Mask of Zorro, 1998)
A 13. harcos (13th Warriror, 1999)
Ilyen a boksz (Play It to the Bone, 1999)
Kémkölykök (Spy Kids, 2001)
Eredendő bűn (Original Sin, 2001)
Kémkölykök 2. - Az elveszett álmok szigete (Spy Kids 2: Island of Lost Dreams, 2002)
Ballistic - Robbanásig feltöltve (Ballistic: Ecks vs. Sever, 2002)
Kémkölykök 3-D: Game Over (Spy Kids 3: Game Over, 2003)
Volt egyszer egy Mexikó (Once Upon A time In Mexico, 2003)
 
 
Óra

 
Naptár
2021. Február
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
<<   >>
 
Spanyol foci
 
David Villa-Valencia CF
 
Linkek a focihoz
 
Xavi Hernandez-FC Barca
 
Linkek
 
Iker Casillas-Real Madrid
 
Gracias:)
 

látogató van itt 
Videók
 
Video klippek
 
Irány Spanyolország:)
 
Utazási irodák
 
Szállás foglalás
 

  "...legjobb ha az objektív valóságot gondosan összehajtogatjuk, mint egy lepedőt, és egyszer s mindenkorra elzárjuk a szekrénybe..."

Pablo Picasso


SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.