Spanyolország íze:)
Spanyol gyökereitől indulva a Sangría népszerű frissítővé, igazi parti-itallá vált szerte a világon. Az Egyesült Államokban először 1964-ben kóstolták meg a New York-i Világkiállításon, amikor a Spanyol Világ Stand ezt a gyümölcsös-borpuncsot kínálta a látogatóknak, és ami ezt követte, az már történelem.
A Sangría alapvetően vörösborból készül szerte Európában már évszázadok óta. Alapanyagául egy Bordeaux-ból származó francia bor, a Claret szolgált, ehhez tettek még brandyt és gyümölcsöt a jobb ízhatás kedvéért. Az 1700-as és 1800-s években a Claret Cup Punch bármelyik összejövetelen megtalálható volt - minden mennyiségben.
A Sangríát eredetileg Spanyolországban készítették a Rioja termővidék boraiból és egyéb spanyol borokból, és ugyan az ital alapvetően vörösborból készül, nem kizárt, hogy belefussunk néhány pohár Sangría Blancóba, azaz a Fehér Sangríába. A Cava-termesztő környéken kezdték el készíteni a buborékos fehér változatot. Délen pedig nem is Sangríának, hanem Zurrának nevezik a nedűt, amely őszibarackkal vagy nektarinnal készül.
Tipikus Sangría például a vörösbor, különböző gyümölcslevek, szóda, gyümölcsök és néha még egy kis brandy keveréke. Ha saját Sangríát készítünk, gondosodjunk róla, hogy minőségi vörösbort használjunk, és hűtsük az italt egy éjszakán át. Ha igazi spanyol ízre vágyunk, próbáljunk meg beszerezni néhány palackkal a Rioja-vidékról származó borokból, de ha épp nem jutunk hozzá, akkor kedvenc borunkból készüljön az ital.
Minden étteremnek megvan a maga Sangría receptje - általában bort, brandyt és friss gyümölcsöt kevernek össze, és jéggel együtt kínálják. Ez az egyik legindividuálisabb ital a piacon - a variációk végtelen lehetőségének köszönhetően. Megvehetjük ugyan a boltok polcain található Sangríát is, de mennyivel izgalmasabb kikísérletezni a saját, kedvenc specialitásunkat!
Úgyhogy vegyünk néhány üveggel a kedvenc borainkból, szerezzünk be néhány kiló friss gyümölcsöt, és indulhat a varázslat. Ha lehűlt, öntsünk nyakon néhány jégkockát egy kancsóban, dobjunk bele még 1-2 darabka friss gyümölcsöt, és élvezzük Spanyolország ízét. | | | |