Espanyolország
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
 
Menü
 
Városok, szigetek
 
Penélope Cruz
 
Szótár
 
 
Antonio Banderas
 
Rádió
 
Musica:)

 

 

 

 

 

 
Ahol spanyol a hivatalos nyelv
 
Vissza a főoldalra
 
Tölts le zenéket
 
"Ha mindig pontosan tudod, mit akarsz, a legjobb esetben is csak azt kaphatod meg az élettől.”
 
 Pablo Picasso
 
cursor
Cikkek
Cikkek : A spanyol gitár...

A spanyol gitár...

  2007.01.07. 19:48

.

Spanyol gitár

A táncolásra leginkább alkalmas gitár, amelyet otthon kasztíliai, külföldön spanyol gitárnak neveztek el, hogy mennyire bevonult a társadalmi életbe, azt számos festő műve is bizonyítja. A legismertebbek képein mindenütt található gitár, ahol szerelmespárokat, pásztorórákat ábrázolnak. Bár 1630-ban Trichet francia tudós síkra szállt a lant mellett, elfelejti, hogy a lant hangolása, állandó használhatóságának biztosítása rendkívül körülményes és kényes feladat maradt.

Úgy mondták, hogy „egy 80 éves lantművész minden bizonnyal élete 60 évét hangolással és szakadt húrok megjavításával tölti. Ezzel szemben a portugál Briceno 1626-ban Párizsban kiadott könyve, mint tankönyv, igazolja, hogy gyorsan és igen egyszerűen lehet gitározást megtanulni: főképpen hölgyek számára ajánlja.

Az olyan előkelőségek sorát, akik szerelmesei voltak a gitárnak, a Napkirály és II. Károly angol király vezeti be. Mindkettő udvara a szórakozások, mulatságok egész sorozatát rendezte, pazar estélyeken mulatott, ahonnan soha nem hiányozhatott a gitár. Maga a Napkirály is játszott rajta. Az udvari gitárosa az olasz származású Francesco Corbetta volt, kora legnagyobb művésze.

Páviában született 1616. körül. Első gitárkönyvét 1639-ben jelentette meg Bolognában, amit 1643-ban Milánóban követett a második. Életéről keveset tudtuk, annyi azonban bizonyos, hogy a mantovai udvarban kezdte pályafutását, majd ausztriai Lipót Vilmos herceghez került. Az utóbbinak ajánlotta 1648-ban Brüsszelben kiadott gitárkottáját. 1656-ban XIV. Lajos francia király udvarában udvari zenész, számos balett és egyéb mulatság főzenésze. Az 1660-as évek elején Londonba utazik II. Károly angol király udvarába. Itt is a divatos, előkelő gitárkörök középpontja, hiszen itt is egymást érik az udvari játékok, bálok. Mint írják szinte semmi nem történhetett az udvarban Corbetta nélkül. A jól gitározók között sok előkelő dáma és főrangú úr szerepel. II. Károlynak dedikálva gitárgyűjteményt adott ki La Guitarra Royalle (királyi gitár) címen. A könyv számos táncdarabot -gavottot, menüettet, stb.- tartalmazott, sőt német táncokat is. Különleges eseményre alkalmi szerzeményeket állított össze. 1677. körül visszatér Párizsba, de élete végét Londonban tölti, ahol későbbi Anna királynő és talán Mária királynő gitártanítója is volt. 1681-ben halt meg.

A gitár elterjedésének egyik bizonyítéka, hogy a nagy angol festő, Watteau szinte minden idillikus festményén megtalálható a gitár. A gitározókat jellemző furcsa, groteszk testhelyzetekben ábrázolja, amelyek alapján feltehető, hogy menüettet és egyéb táncokat kíván gitárkísérettel sejtetni. Kiegészítő hangszerként előfordul fuvola is. Ebben a korban jelentős világjáró művész Visée (1650-1725), Corbetta tanítványa három dalgyűjteménnyel gazdagította a gitárirodalmat. Udvari és társaságbeli irodalmi felolvasókörökben szolgáltat elsősorban zenei aláfestést. Kortársa a francia udvarban Campion, ugyancsak sokat foglalkozik a gitározás technikájával és sok újdonságot vezet be, mint a trillák, tremoló, mordent zenei előírások bevezetése az Ő nevéhez fűződik.

Gaspar Sanz (1640-1710) az aragóniai udvar híressége. Pap létére vásári hangvételű, tánckíséret jellegű dalokkal tűnik ki. Mindet saját maga írta, megkísérelte utánozni az „udvarban hallható hangokat", így az udvari eseményeket igyekezett hangszerén hangokkal újrajátszani. Oktató munkája során az átmenő és pontozott (pizzicato) hangok elsajátítását vezeti be. Ő már a virtuóz játékra helyezi a súlyt és elsősorban hivatásos zenészek számára ír tankönyvet. Ennek egyik oka éppen az, hogy ez időtől kezdve a gitáron is játszó zeneszerzők alig-alig írnak gitárra műveket, színpadra lépett a hegedű, mint hangverseny-hangszer, a gitárt lenézik, „gyerekjátéknak" tartják, műkedvelők kedvelik csupán. Ugyanakkor Madridban 4000-rel több zenészről írnak, mint amennyi a gitár elterjedése előtt fellelhető volt. Beaumarchais Sevillai borbélyában a gitárnak főszerepe van.

De ugyanakkor a kor ismert, nagyhírű zenészei is sokat foglalkoznak a gitárral. Domenico Scarlatti (1658-1757) gitárra ugyan nem ír műveket, de szinte utánozza a gitárjátékot, spanyol népzenei motívumokat használ fel. Boccherini (1743-1805), mint spanyol házi zenész már írt klasszikus műveket gitárra: kvintet gitárral, sőt zenekari művei is vannak gitár bevonásával. Spanyolos hangvételű darabot is írt, bár nem kimondottan gitár számára. 1799-ben Fernando-Fernandiere gitárosok számára írt könyve a kottaolvasást akarja meghonosítani, a korábbi ujjrend olvasás helyett.

Franciaországban a kettőshúrok helyett mindenütt csak egyhúros gitárokat használtak fel. E tekintetben a hagyománnyal szakít a duplahúros megoldás, amivel erősödik a hang, de ugyanakkor nehézkessé válik a hangolás, mert a legkisebb eltérés is kicsengésbeli különbséget okoz amikor a húrt elengedik.Latin-Amerikában a kettős húrok terjedtek el. A leggyakoribb a keskeny gitártest, kissé hajlított nyakrész, mély hangszekrény (dob). A belső merevítés 2-5 lábbal. Később legyezőszerű merevítő elrendezést vezetnek be a rezgés jobb elosztása végett.

Készítenek bonyolultabb kiviteleket is. Nincs „nyereg"-rész, mint ma. A húrok hurkokban végződnek. A hangszer „feje", oldala, háta rózsafából készül. Lapos rózsafa fogólapot használnak, ébenfából készülnek a lábak, elefántcsontból a hangnyílás keret. A fogólapon 11 rézbetét, a hasas részen 5 ébenfa betét van. Hat pár húrfurat a lábon, hat darab kettős húr. A hangjuk felett és alatt 2, illetve 1 keresztrúd. A testhossz, egy leírás szerint 17 hüvelyk, a teljes hossz 26 hüvelyk, mélysége 4 hüvelyk.

Németországban a XVIII. század vége felé honosodik meg a gitár. A hangszert a mediterrán országokból vették át. Hamar megszeretik. A hathúros gitár gondolata merül fel. 1790. körül találkozunk először Oroszországban a gitárral. A. O. Szikra a híres művész. Héthúros hangszerének hangolása: D-G-B-d-g-b-d'. Kisebb a ma szokásosnál, főleg a cigányok között terjedt el. Vlagyimir Bobria ismert művész Amerikába is eljut, ott klasszikus Gitár Egyletet alapít. Olaszországban ugyanekkor Adriano Basile az ismert játékos II. Furioso néven. Főleg saját magát kíséri. Népi zenésznek tekinthető, az udvarokban éppúgy, mint vásárokon, minden átmeneti, közbenső stílus kedvelője. Hangszerének hangolása: d-g-b-e'. A XVII.-XVIII. században számos új hangszer született. Divatosak a korabeli fúvósok, billentyűs és vonós hangszerekkel bővült a választék. A hangszerek díszítése, kidolgozása, a mindenkori divatot követte. A XVIII. században a pengetős hangszer kiegészült a mandolin- és mandor-család tagjaival, a svédeknél a cimbalom vált népszerűvé.

A gitár az 1800-as években ismert irodalmi, zenei nagyságokat vonz Spanyolországba, hiszen másutt nem hallani. Itt viszont minden parasztnak van gitárja és a népzene állandóan hallható. Kialakult a kis zenekar: pl. gitár-tamburin, két gitár-tamburin összeállításban (a tamburin lapos hátú mandolin). Egyes típusok: „bajo de la una"-basszusgitár, hosszú nyakkal, rövid törzzsel, 8 húrral, pálcikával pengetik. A flamenco vagy cigánygitár, új formája egészen meglepő, nem cigány találmány: mór, bizánci, zsidó, ibér és egyéb Földközi-tengeri kultúrák hatására jött létre. Kodály és Bartók fedezi fel igazán a népi jelleget, sajátosságokat és „kolduszenének" nevezi.

A régi, ókori zenéből sok elem maradt meg: elsősorban a táncritmus, s a római rabszolgák hajdani énekstílusa. 1840. körül alakulnak ki az énekes, zenés kiskávéházak, amivel a cigányzenészek lassan polgárjogok nyernek. A flamenco: hátul-oldalt ciprusfából készül, fejrésze könnyű (egyensúly fenntartása végett). Általában a jobb combra ültetve, függőlegesen tartják. Többnyire fakulcsokkal szerelik fel. Bevezetik az „üveghangokat". Cigány hatásra megjelennek a cifrázatok akár kíséretben, akár a dallam díszítésére. Jellemző a virtuozitás. Híres művészek: Ramon Montoya, Javier Molina, Nino Ricardo, Paco Lucena, Perico el del Lunar, Luis Maravilla,Sabicas, Carlo Montoya, Mario Escudero.

A stílusok: jondo (mélyjátszás), signiroyas, solares, canas, serranas. A XIX. század a romantika évszázada, a művészek világjárásának korszaka, amikor a könnyen hordozható hangszerek nagy jelentőségre tesznek szert. Carl Maria Weber, a híres német zeneszerző barátaival sokat szerenádozik, mindig gitárkísérettel. Schubert számára a legfontosabb: néhány könyv, pipa, gitár, sőt reggelenként gyakran még ágyban fekve is gitározik. Mazzini ugyancsak a könyv mellé helyezi gitárját, mint legfontosabb szükségleti cikket. Thomas Moore saját magát kíséri társaságban. A gitár az 1830-as években már Bécsben és Berlinben is elterjedt. Simon Molitor (1799-1848) arról panaszkodik, hogy a gitár általános szórakozás, de a hangszert „nem értik igazán, sőt félreértik" (frivolnak, gyengének tartják). Iskolát teremt, ír szonátákat, duetteket, triókat, versenyműveket gitárra. Call, Diabelli, Kreutzer, Weber csatlakozik ehhez. Angliában a katonák honosítják meg igazán a spanyol gitárt, hiszen a háború alatt Spanyolországban a nép ezzel szórakoztatta őket.

 
 
Óra

 
Naptár
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
Spanyol foci
 
David Villa-Valencia CF
 
Linkek a focihoz
 
Xavi Hernandez-FC Barca
 
Linkek
 
Iker Casillas-Real Madrid
 
Gracias:)
 

látogató van itt 
Videók
 
Video klippek
 
Irány Spanyolország:)
 
Utazási irodák
 
Szállás foglalás
 

  "...legjobb ha az objektív valóságot gondosan összehajtogatjuk, mint egy lepedőt, és egyszer s mindenkorra elzárjuk a szekrénybe..."

Pablo Picasso


SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.